Internet of Things; wat moet ik ermee als ondernemer?

3 minuten
413

Een aantal jaar geleden nam het Internet of Things het stokje over van Big Data als meest gehypete technologie. Inmiddels is de term IoT gemeengoed, en is duidelijk op welke wijze het in verschillende sectoren kan zorgen voor verhoogde productiviteit en efficiency. Rond 2050 zullen er circa 50 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn, autonoom communiceren én data uitwisselen. In praktisch elke bedrijfstak levert dat voordelen op. Toch brengt het Internet of Things ook problemen met zich mee.

De mogelijkheden van het Internet of Things zijn eindeloos. Zo kunnen met elkaar verbonden apparaten inzicht geven in de efficiëntie en dienstverlening van bijvoorbeeld overheden, de maakindustrie of de transportsector. Pakketbezorger DHL gebruikt al IoT-toepassingen om de efficiëntie en veiligheid in magazijnen en distributiecentra te verbeteren. Ook in de bouw is veel interesse, omdat IoT data-uitwisseling tussen objecten, machines en gebouwen mogelijk maakt. Denk hierbij aan bouwplaatsmedewerkers die zo op afstand informatie kunnen verifiëren en machines besturen.

Thuis zorgt IoT dat je alarmsysteem, thermostaat en verlichting met elkaar kunnen praten, zodat bij binnenkomst de juiste apparatuur in- en uitgeschakeld wordt. Ook in een kantoorsetting biedt dat voordelen. Of denk aan experimenten met toepassingen als slimme lantaarnpalen die inschakelen zodra verkeer langsrijdt. In de stad kan smartparking – waarbij sensoren het stadsverkeer informeren welke parkeerplekken vrij zijn – de doorstroming van verkeer verbeteren. Praktisch elke sector kan dus baat hebben bij het gebruik van IoT-oplossingen.

IoT levert besparingen op

Anno 2017 zijn er meer verbonden apparaten dan mensen op de wereld, en dat zal alleen maar toenemen. Enerzijds is dat te danken aan het feit dat hardware goedkoper wordt, en anderzijds aan nieuwe netwerkprotocollen. Je hoeft lokaal geen netwerkinfrastructuur te hebben en devices kunnen overal verbinding maken, ongeacht locatie.

Een voorbeeld: het LoRa-netwerk van KPN verbindt miljoenen apparaten op grote afstand met het internet, waarbij een extreem laag energieverbruik gerealiseerd kan worden. Een LoRa-chip gaat gemiddeld 15 jaar mee en kan voor uiteenlopende doelen worden gebruikt, ook als er geen stroom voorhanden is. Zo kan de chip autonoom de kwaliteit van dijken in de gaten houden, zodat je daarvoor geen mensen op pad hoeft te sturen. Dat bespaart veel kosten.

Veiligheid en IoT

Er zit wel een schaduwkant aan het IoT. Zo is grootschalige dataverzameling inherent aan de technologie. We geven steeds meer privégegevens over onze voorkeuren, ons gedrag en levensstijl uit handen aan grote bedrijven. Vaak is onduidelijk wat met die informatie gebeurt en wie de eigenaar is. In hoeverre zijn klanten bereid hun privacy op te geven voor de extra mogelijkheden en het gemak dat het IoT hen biedt?

Daarnaast is beveiliging steeds vaker onderwerp van gesprek. Denk alleen al aan de problemen met ransomware. Naar schatting is zo’n 70 procent van alle verbonden apparaten lek, wat ze een aantrekkelijk doelwit voor hackers maakt. Beveiliging heeft lang niet altijd prioriteit – niet bij de gebruikers (die het nalaten om standaard-inlogs te wijzigen) en soms ook niet bij de makers. In de race om als eerste een innovatief IoT-device op de markt te brengen, richten zij zich meer op functionaliteit en gebruiksgemak, dan op de veiligheid van de apparaten. Het komt zelfs voor dat pas aan het einde van de ontwikkeling wordt gekeken of de veiligheid op orde is. Sommige risico’s worden op de koop toe genomen als het oplossen ervan het op de markt brengen van een product vertraagt.

Een ander gevaar is dat veel IoT-apparaten gebruikmaken van energiezuinige, relatief eenvoudige hardware die niet overweg kan met encryptie. Als zo’n IoT-device wordt toegevoegd aan een netwerk, brengt het beveiligingsrisico’s met zich mee. Securitybedrijven zijn dan ook kritisch op de opmars van IoT, ondanks de voordelen die het kan bieden.

Moet ik aan de slag met IoT?

Of je als ondernemer nu al aan de slag moet met het Internet of Things is afhankelijk van het doel dat je ermee hebt. In de bouw, logistiek en zware industrie kunnen de inzichten die IoT-devices en sensoren bieden waardevol zijn om de efficiëntie (van bijvoorbeeld een assemblagelijn) en dienstverlening te verhogen. Meer data zorgt immers voor meer in-zicht en betere beslissingen. Maar heeft jouw organisatie wel meer data nodig?

Bedrijven die met het IoT aan de slag willen, doen er verstandig aan zich vooraf te verdiepen in de opties die er zijn voor beveiliging. Wees kritisch op wie de IoT-oplossing maakt. Het wekt weinig vertrouwen als die afkomstig is van een start-up, waar nauwelijks budget is om kwetsbaarheden te testen en patchen. Zorg dat je organisatie een strategie voor IoT ontwikkelt, zodat de juiste data over bedrijfsprocessen en –middelen wordt verzameld en geanalyseerd. Anders zit je straks met een berg gegevens die moeilijk is te interpreteren.

Bekijk ook de toolkit

speciaal voor financials

20+ tools, downloads, podcasts, checklists en whitepapers!

Lees ook eens deze:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken