Hoe HR prinsessen kan redden

2 minuten
537

Nadat Bart Hufen, oprichter van BrandNewGame, ontslagen was en het uit was met zijn vriendin, heeft hij een boek geschreven over games. Daarna ging het snel. Hij maakt games voor het bedrijfsleven. Hufen: “Gamen is met doelstellingen werken, obstakels overkomen, besluiten nemen. Je doet praktijkervaring op, want playing is practice. En exploration is experience. Kom dan ook zo snel mogelijk met een product. Al doende kun je het aanpassen.”

Hufen illustreert dit met het spelletje Donkey Kong. Uit zijn jeugd, hij was toen 12. Hij neemt de zaal mee in een level. Je moet omhoog via allerlei obstakels de prinses redden uit de klauwen van gorilla Donkey Kong. “Wat is het hoofddoel van dit spel? De prinses redden. En waarom lukt het niet? De vallende vaten, de ladder, de kraan/haak/hendel vormen obstakels. En je kunt positieve handelingen uitvoeren maar ook negatieve oftewel destructieve. Dit is te vergelijken met jullie speelveld. Wat is het einddoel van de organisatie? Uiteindelijk winst maken. Maximale opbrengsten, minimale kosten. Welke assets heb je? Mensen. Welk gedrag moeten ze mee stoppen? Om hierachter te komen heb ik een spelletje bedacht. Aan de hand van Donkey Kong.”

Je ziet de consequenties van je handelingen

Gamestorm

Hij vraagt de zaal om input, oftewel een gamestormpje. Iemand stelt dat het probleem is dat mensen moeten worden getraind om kosten te besparen. Hufen: “Vaak stelt men ‘Managers moeten eens gaan werken.’ Laten we dat als uitgangspunt nemen. Ze moeten worden geconfronteerd met hun eigen gedrag. Het obstakel is dan: ze hebben geen kpi op empathie. Te veel ego. We verdelen de partijen in Killers en Creators. De Killers brengen het huidige destructieve gedrag in kaart en de Creators welk gedrag ze moeten vertonen om obstakels te overwinnen. Wat zou het gedrag gaan opleveren? In euro’s per maand? Vaak denkt men dat dit niet in geld uit te drukken is. Maar ik heb het onlangs ook bij een telefonieaanbieder gedaan. Daar pakten we uit een berg met briefjes met daarop negatieve handelingen: een gesprek beginnen met lage energie. Dat kost één klant per week. Dan kun je wel uitrekenen wat je dat op jaarbasis kost. En dat is maar één destructieve handeling. Je kunt dit met games heel goed aantonen.”

Games hebben in zijn ogen heel veel voordelen: “Een game is een excuus om ergens over te praten, je kunt afscheid nemen van periodiek trainen, je hebt altijd analytics achter de game waardoor alles meetbaar is, het is interactief, iedereen vindt het leuk en je ziet de consequenties van je handelingen.”

Bekijk hier de hele talk van Bart Hufen tijdens de Beter Ondernemen Show!

Bekijk ook de toolkit

speciaal voor HRM professionals

20+ tools, downloads, podcasts, checklists en whitepapers!

Lees ook eens deze:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken