Een toekomstbestendige HR-afdeling, waar begin je?

2 minuten
1428

Je HR-afdeling draait al een aantal jaren en is organisch gegroeid. Maar ben je ook in staat om de toegevoegde waarde van jou en je team naar de rest van de organisatie te vertalen? Nee? Dan is het nu wellicht tijd voor een kwaliteitsslag! Hieronder een aantal aanknopingspunten die je op weg kunnen helpen om je HR-afdeling toekomstbestendig te maken.

Harmoniseer

Als de HR-functie organisch is gegroeid, hebben de verschillende HR-medewerkers vaak eigen methodes en werkwijzen ontwikkeld. Dat is logisch, maar ook lastig – bijvoorbeeld bij het inwerken van nieuwe medewerkers, het overnemen van elkaars werk tijdens verlof en bij de communicatie naar interne klanten. Standaardiseer daarom de meest voorkomende processen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld samen met je collega’s de HR-werkzaamheden onder de loep te nemen en samen te besluiten welke aanpak de meest efficiënte is. Met de gezamenlijke analyse boor je de creativiteit van alle HR-medewerkers aan. Bovendien zorgt een gezamenlijk besluit voor draagvlak.

Automatiseer

HR-afdelingen besteden nog altijd buitengewoon veel tijd aan administratieve werkzaamheden. Dat is zonde, want er zijn meer dan voldoende uitdagingen op het HR vlak die daardoor niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Veel van deze administratieve taken zijn uitstekend te  automatiseren met HRM- en payrollsoftware. Met moderne, workflowgestuurde oplossingen voor ESS (Employee Self Service) en MSS (manager Self Service) kunnen medewerkers en managers veel zaken zelf afhandelen. Door het terugbrengen van de administratieve lastendruk houd je handen vrij voor de kern van je vak: de complexere HR-vraagstukken en het strategisch adviseren binnen het managementteam.

Rapporteer

Wanneer je al gebruik maakt van software voor de personeels- en salarisadministratie, duik dan in de mogelijkheden om deze data te gebruiken voor je rapportages. Wellicht is er zelfs Business Inteligence software beschikbaar die data analyseert en helder presenteert in cockpits en dashboards. Wat zijn de key performance indicatoren (KPI’s) op het gebied van HRM? Hoe ontwikkelden deze zich in de afgelopen maanden en – belangrijker – welke trends zie je voor de nabije toekomst? Want zelfs de beste manager (in HR of in de lijn) kan het verleden niet veranderen: alles draait om de toekomst.

Inspireer

Inspireer en adviseer je interne klanten. Wat gaat er goed, wat kan er beter op het gebied van bijvoorbeeld verzuimbeheer, werving en selectie, reïntegratie of management-development? En welke acties adviseer jij vanuit HR-oogpunt? Op tactisch en strategisch niveau? Zo voeg je direct waarde toe aan de business.

Denk strategisch

Formuleer tot slot enkele corporate HR-doelstellingen of mission statements. Wat is het belangrijkste doel of de belangrijkste functie van HR binnen je organisatie? Door dat vast te leggen en uit te dragen, binnen en buiten je afdeling, geef je richting aan het HR-werk. Bovendien laat je vooral ook zien dat HR professioneel georganiseerd is en een centrale rol speelt in de organisatie. Uiteraard sluit je daarbij aan bij de organisatiemissie en -doelstellingen en houd je rekening met relevante externe ontwikkelingen.

Deze transformatie tot een professionele HR-afdeling zal niet zonder slag of stoot gaan. De structuur, systemen, rollen en competenties moeten immers aangepast worden. Dat vraagt aanpassingsvermogen en creativiteit van HR-medewerkers. Echter, het zorgt er wel voor dat een toekomstbestendige HR-afdeling ontstaat die toegevoegde waarde levert aan de organisatie.

Bekijk ook de toolkit

speciaal voor HRM professionals

20+ tools, downloads, podcasts, checklists en whitepapers!

Lees ook eens deze:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken