5 tips: Solliciteren kun je leren

2 minuten
799

Peter Compaijen stuurt als teamleider vijftien nieuwbakken AFAS-medewerkers aan en is zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie. “Per jaar gaan er ruim 800 sollicitaties door mijn vingers. Van de tien personen wijzen we er negen af. De selectieprocedure is zo streng, dat de personen die overblijven vaak lange tijd verbonden blijven aan AFAS”, aldus Compaijen. Tijdens het evenement: “Solliciteren kun je leren” geeft hij tien gouden sollicitatietips. Hier alvast een tipje van de sluier.

Zelf begon Peter Compaijen in december 2014 als pas afgestudeerd bedrijfskundige op de supportafdeling met het afhandelen van klantvragen. Iedere jonge sollicitant die bij AFAS Software aan de slag gaat begint hier. “Een ideale manier om onze klanten en software beter te leren kennen”, vindt hij. Het overgrote deel groeit daarna door tot consultant. Compaijen werd zelf binnen 5 maanden teamleider, en werkt inmiddels 3 jaar bij AFAS. Samen met vier andere teamleiders geeft hij leiding aan 65 a 70 personen. Alleen al dit jaar had hij vijftig gesprekken met sollicitanten.

Over aandacht van sollicitanten heeft AFAS Software bepaald niet te klagen. Vanwaar de populariteit? “Ik denk omdat we een hele frisse jonge uitstraling hebben. Onze website is sprankelend en attractief en lekker los. We zetten geen stoffig beeld neer, maar zijn een jong bedrijf met een open cultuur. Ook hebben we een grote naamsbekendheid als hoofdsponsor van AZ en de AFAS Live.”

5 tips

 1. Verdiep je in het bedrijf
  “Bij AFAS zetten wij daar sterk op in: we vinden de klik met het bedrijf belangrijker dan de functie. AFAS Software heeft een eigenzinnige en sterke cultuur. We zoeken mensen die daar bij passen. Als je onze bedrijfscultuur verschrikkelijk vindt, kan de inhoud van de baan nog zo goed bij je passen, maar dan zijn we geen goede match. Daarom stellen we vrij veel vragen aan sollicitanten over AFAS Software. Hoe hebben ze zich voorbereid op ons bedrijf? Hebben ze ons jaarverslag gezien? Wat vinden ze van onze missie en visie?”
 2. Blijf niet teveel op de inhoud van je CV hangen
  “Wat zijn je ambities? Waar wil je over vijf jaar staan? Waar word je gelukkig van? Dat vind ik veel belangrijker.”
 3. Maak een goede eerste indruk
  “Als je brief kopieerbaar is voor ieder bedrijf houdt het voor mij op.”
 4. Bellen kan altijd
  “Door van te voren nog te bellen en wat vragen te stellen, toon je aan dat je geïnteresseerd bent. Heb je een week na het versturen van je brief nog geen reactie, bel dan na.”
 5. Beperk je in je voorstelrondje niet tot studie en werk
  “Ik vraag altijd: waar ben je opgegroeid? Wat doe je in je vrije tijd? Heb je broers of zussen? Waar ga je naar toe als je een wereldreis wilt maken? Zo leer je iemand in korte tijd veel beter kennen”.

Nog meer tips en trucs leren om beter te leren solliciteren? Kom op 29 september naar het evenement: Voorbereid de arbeidsmarkt op: Solliciteren kun je leren.

Bekijk ook de toolkit

speciaal voor HRM professionals

20+ tools, downloads, podcasts, checklists en whitepapers!

Lees ook eens deze:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken