5 ½ tips voor het succesvol inrichten van HR-analytics

2 minuten
195

Vertrouwen op het onderbuikgevoel is niet meer nodig. Door digitalisering zijn steeds meer gegevens beschikbaar waarmee analyses kunnen worden gedaan. Tegenwoordig staat HR-analytics hoog op de agenda van HR-professionals. Ze zien het als voorwaarde om een strategische partner van de business te worden. Deze 5 ½ tips helpen om succesvol met HR-analytics aan de slag te gaan.

Tip 1: Begin klein

Een van de fouten die Mark Berry beschrijft is dat hij de HR-analytics programma’s als strategisch positioneerde, terwijl dat niet per se nodig was om het doel te halen. “Ben niet de persoon die besluit een marathon te gaan rennen omdat het je lukte een vijf kilometer uit te lopen. Hoewel het niet onmogelijk is het doel te halen, is het zeker ook niet waarschijnlijk.”

Tip 2: Zoek verbinding met de business

Ook een kleine vraag kan veel waarde aan de business toevoegen. Maar stel wel de juiste vragen, zeggen Claartje van Ulden en Mark Schel van AWN. “Formuleer die bij voorkeur in samenspraak met de businessunit of de beleidsmakers binnen het bedrijf op het gebied van bijvoorbeeld business development of finance.”

Tip 3: Vermarkt HR-analytics intern

Een andere manier om draagvlak te creëren, is om de organisatie te verrassen. “Zie het als interne marketing. Je moet mensen met pr en workshops laten zien wat met analytics mogelijk is” zegt Irma Doze van AnalytiQs. Laat bijvoorbeeld zien waarom werknemers snel vertrekken, dan toon je de waarde aan van analytics.

Tip 4: Orden de data zorgvuldig

Als je data verzamelt, doe het dan goed, is een andere tip van Doze. Verzamel data niet handmatig en orden het goed. “Als je je data zo inricht dat iedereen zelf eenvoudig uiteenlopende lijstjes kan produceren maak je je lijnmanagers gelukkig, en kun je zelf echt aan de slag.” Gebruik de tools die er al zijn, er zijn genoeg bestaande instrumenten.

Tip 5: Communiceer de resultaten duidelijk

Overlaad de CEO niet met cijfertabellen, zegt onderzoeker Eef Stevens. “Communiceer de resultaten effectief en duidelijk met een goed verhaal. Beperk je tot de voor HR-beleid belangrijke resultaten en aanbevelingen.” Data zijn slechts een bron van informatie. “Cijfers geven je onderbouwing voor een bepaalde richting, maar de beste beslissingen worden genomen op basis van een combinatie van harde cijfers en de persoonlijke inschatting van de beslisser” zegt adviesbureau Bright & Company.

Tip 5 ½: Bovenal, begin!

Huh, een halve tip? Ja, de laatste tip is een halve tip omdat het betrekking heeft op het zetten van de eerste stap. Probeer niet eerst een plan uit te werken of uniformiteit en standaardisatie van de data na te streven, aldus Tom Haak van het HR Trend Instituut. “Stel enkel de vraag wat is de urgentie waar we vandaag mee zouden kunnen helpen? Dan kun je aan de slag om de data die voorhanden is voldoende werkbaar te maken om de problemen van vandaag snel op te kunnen lossen.” En die andere halve tip?

Bekijk ook de toolkit

speciaal voor HRM professionals

20+ tools, downloads, podcasts, checklists en whitepapers!

Lees ook eens deze:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken