‘Death by Digital’ of leve de financial?

2 minuten
391

Onder druk van de digitale revolutie veranderen financiële afdelingen snel van karakter. Niet alleen de dienstverlening gaat op de schop, maar ook de functies op de afdeling en de informatiestromen en -bronnen zijn veranderlijk. Dat heeft natuurlijk de nodige gevolgen voor de financiële rol. Want, ben je straks nog wel nodig als financial? 

Op deze website van de BBC kan je zelf inschatten welke beroepen op uitsterven staan, volgens Deloitte en Oxford University. Volgens dat onderzoek bestaat  35 procent van alle banen over twintig jaar niet meer, omdat het werk wordt gedaan door ‘robots’ – computergestuurde algoritmes die verwerkt zitten in automatiseringssoftware. Denk aan boekhoudpakketten en business intelligence software die data omzetten in informatie en inzichten. Op het lijstje zwaar bedreigde soorten staan in de top twintig: de financiële accountmanager (#4), de financieel medewerker (#8) en administratief medewerker (#11). Hieronder lees je 3 digitale trends die de financiële rol de komende jaren stevig onder druk gaan zetten.

1. Robotic accounting

Traditionele transactionele processen zijn volgens Accenture rond 2020 volledig geautomatiseerd, zoals het automatiseren van inkoop- en administratieve processen. Aan ‘robotic accounting’ komen vrijwel geen mensen meer te pas. De technologie voor robotic accouting is er al, maar in het Nederlands bedrijfsleven is de adoptiegraad nog relatief gering. De verwachting is dat het nog slechts enkele jaren duurt voordat het traditionele handmatige boekhoudproces geheel het veld heeft geruimd.

2. Datadriven decisionmaking

Doordat financiële processen en controle geautomatiseerd verlopen, verandert ook de functie van de CFO. Die wordt een strategische manager die een cruciale rol speelt bij innovaties en gebruik maakt van datadriven decisionmaking; besluiten die zijn gebaseerd op verzamelde data ontleend aan bijvoorbeeld het ERP- of CRM-systeem. Datadriven besluiten helpen, in combinatie met de juiste software, bij de financiële planning en de cashflow monitoring. Liquiditeitsprognoses worden á la minute gemaakt, met een directe koppeling naar de winst- en verliesrekening en de balans.

3. Predictive analytics

Een digitale analysetechniek waarbij door het ontdekken van patronen een voorspellende waarde wordt ontleend aan historische data. Predictive analytics kan bijvoorbeeld ingezet voor de voorspelling van markttrends en schommelingen in vraag en aanbod. De financiële afdeling is door predictive analytics ook beter in staat return on investment te voorspellen. Een groeiend aantal bedrijven zal real time analytics gebruiken. Dat wil zeggen dat zij data niet uitsluitend re- maar ook pro-actief gebruiken en inzetten als stuurinformatie. Bij grote afwijkingen in datasets bijvoorbeeld kan de oorzaak meteen geanalyseerd worden. Aan de hand van de uitkomsten kan snel beoordeeld worden of een interventie nodig is.

Death by Digital

Het adviesbureau Accenture neemt ook een voorschotje op de nabije toekomst. In het onderzoek ‘Death by Digital’ lezen we welke trends zich meester maken van Finance. Volgens het document zijn financiële afdelingen door nieuwe technologie straks drie tot vier keer sneller, 40 procent goedkoper en is 80 procent van de huidige taken is niet meer belegd bij de afdelingen Finance en IT, maar verdeeld over de hele organisatie. Medewerkers bedienen zich van self service-oplossingen om de impact van beslissingen en ontwikkelingen te doorgronden. De eindgebruikers hoeven daarvoor niet meer terug te vallen op de financiële afdeling.

Er wordt al langer geroepen en geschreven dat de financiële functie in zijn huidige vorm zijn langste tijd gehad heeft. Met zo’n vaart zal het misschien niet lopen, maar bedrijven die de financiële functie (‘connected financial’) snel een nieuwe inhoud weten te geven, houden de kosten beter in de hand en genieten op meerdere fronten aanzienlijke concurrentievoordelen.

Meer inspiratie?

Bekijk alle artikelen

Vol met tips, inspiratie en prachtige fotografie!

Lees ook eens deze:

Begin met typen en druk op enter om te zoeken