Spring naar content

Accountancy Suite

Één pakket om al jouw processen in vast te leggen

Introductie

Ruimte voor de kern van je werk.

Of het nu gaat om je boekhouding, HR-processen, uren of declaraties. Door automatisering van je processen minimaliseer je de kans op fouten, heb je altijd inzicht in belangrijke cijfers en verklein je de administratieve lasten. Zo heb je meer tijd voor wat écht belangrijk is.

Jij wil graag een moderne accountancypraktijk of administratiekantoor zijn. Waarin je voor jouw klanten de ideale adviseur en uitvoerder bent. Waarin je kort op de bal speelt, foutloos werkt, de kosten laag houdt en je medewerkers met veel plezier aan de slag zijn. Met de software van AFAS, ontwikkelt voor en met accountants, beschik je over dé totaaloplossing waarmee je dit bereikt. Benieuwd hoe je werkt en wat dit jou en je klant oplevert?

Alles-in-één oplossing voor jouw organisatie

Hoe gaat onze ERP-software jou helpen?

Met onze software beschik je over één geïntegreerd softwarepakket voor al je bedrijfsprocessen. De ERP-software is een totaaloplossing voor je HRM, Payroll, Inkoop, Financiële administratie, CRM, Projectadministratie, workflow- en documentmanagement.

Het voordeel? Je legt alle gegevens maar één keer vast. En verrassend veel processen hebben met elkaar te maken. Zo profiteert de boekhouding van een goedgevuld CRM en is een factuur een logisch vervolg van je projectadministratie of een verkoop. Medewerkers hoeven steeds herhalende taken niet meer handmatig uit te voeren, je verkleint de kans op fouten en je bespaart bovenal tijd. Kortom, met minder administratie heb je tijd voor een fantastische dienstverlening voor jouw klanten & relaties!

Hoe gaat onze software jou helpen

Feiten & Cijfers

Hieronder tref je een aantal feiten en cijfers die ons typeren. Met € 289,9 miljoen omzet, 671 blije eikels en één softwareproduct zijn wij een trots familiebedrijf.

CRM
13105

Prachtige klanten waar we iedere dag ons best voor doen.

Financieel
3,5 mln

Zoveel Nederlanders krijgen hun loonstrook via onze software.

HRM
671

Zoveel medewerkers staan iedere dag voor je klaar!

Producttour

Product tour door onze ERP-software

Met onze ERP-software leg je alle belangrijke bedrijfsprocessen vast in één systeem. In de product tour laten we zien hoe onze software werkt en wat je er allemaal mee kan.

Liever een demo afgestemd op jouw organisatie? Maak een afspraak!

 • Financieel

  Laat zoveel mogelijk financiële processen automatisch door onze software uitvoeren. Zo houd je tijd over voor écht belangrijke zaken.

 • Boekhouding van je klant

  Jouw klant werkt met de boekhoudoplossing AFAS SB. Met scan & herken én een handige app.

 • CRM

  CRM is de basis voor bijna al je processen. Leg alle contactmomenten met relaties eenvoudig vast: digitaal én zoveel mogelijk automatisch.

 • HRM & Payroll

  Regel je zaken als payroll, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik en minimaliseer de administratie ervan.

 • Fiscaal

  De fiscale software van AFAS bevat alle functionaliteiten die jij als kantoor van aangiftesoftware mag verwachten.

 • AFAS Online

  Met AFAS Online werk je veilig in de cloud en ben je snel op weg dankzij de AFAS Template

Financieel

Financieel

Financiële administratie

Stop met administreren, start met automatiseren!

Bij AFAS streven we naar het optimaal automatiseren van financiële processen. Het doel is: ‘boekhouden met het licht uit’. Dit bereik je door zoveel mogelijk handelingen door de software te laten uitvoeren en de boekhouding een logisch gevolg te maken van je bedrijfsprocessen.

Doordat alle financiële processen in AFAS Software worden vastgelegd, is de boekhouding altijd actueel. Declarabele uren leiden tot een verkoopfactuur. En werk je met abonnementen? Deze factureer je met één druk op de knop. Repeterend administratief werk leent zich namelijk uitstekend om geautomatiseerd te worden!

Hoe jouw factuur ook tot stand komt, het document wordt automatisch in het administratie van de klant opgeslagen en verzonden. En uiteraard wordt de factuur automatisch ingeboekt in de administratie van je klant. Gaat de betaling toch niet soepel? Je klant wordt dan automatisch geattendeerd op de verstrijkende betalingstermijn. Het doel is uiteindelijk ”boekhouden met het licht uit” door zoveel mogelijk handelingen door de software uit te laten voeren. Ook audits.

Alle financiële processen in één pakket

Het doel is zoveel mogelijk administratieve handelingen door de software te laten uitvoeren, waardoor jij meer tijd overhoudt voor echt belangrijke zaken, zoals het informeren en adviseren van andere afdelingen en collega’s op basis van actuele informatie.

AFAS InSite brengt al je bedrijfsprocessen samen. Hier zie je bijvoorbeeld een factuur in de workflow.

Profit is de backoffice. Vanuit hier richt je al je processen in.

Waar wil je meer over weten?

Klik op een blok en duik de details in

Elke organisatie heeft te maken met inkoop. Zijn het geen handelsgoederen of diensten van derden, dan zijn het wel kantoorbenodigdheden of relatiegeschenken. Echter zijn veel inkoopprocessen niet voldoende vormgegeven binnen de organisatie en haar informatiesystemen, wat tot de praktijk leidt tot een wildgroei aan leveranciers en een gebrek aan grip op kwaliteit en inkoopvoorwaarden. Door inkoopprocessen strategisch te benaderen en te borgen in jouw ERP-systeem houd je grip op het proces en de uitkomsten hiervan.

Daarom werk je met inkoopaanvragen. De aanvraag loopt via een workflow en wordt omgezet naar offerte of order. Aanvragen doe je vanuit een productcatalogus, via een vrije aanvraag of via een OCI-koppeling. OCI is er om vanuit de webshop van de leverancier te bestellen en automatisch een inkoopaanvraag in AFAS vast te leggen.

Weten welke kosten je kunt verwachten en wanneer deze betaald moeten worden is van cruciaal belang voor jouw organisatie. Daarbij is een goede vastlegging van verplichtingen en contracten met leveranciers essentieel, zodat onverwachte en onbedoelde contractverlengingen worden voorkomen!

De software stelt je proactief op de hoogte wanneer een contract afloopt. Ook kunnen facturen automatisch worden betaald, omdat je dit al vastgelegd hebt in het contract.

Vaarwel papieren factuurstromen: E-factureren is de nieuwe realiteit. Automatisch gegenereerd en verwerkt, zonder menselijke handelingen. Zo voorkom je fouten en tijdrovend dubbel werk.

Vanaf nu verloopt het factuurproces volledig digitaal. Je geniet gelijk van de voordelen: het is veiliger, goedkoper en sneller. AFAS is al sinds 2008 volledig UBL-ready – en dat is niet voor niets. En als je het nu nog niet gebruikt: zelfs de overheid is om. En dat is niet voor niets!

Het verwerken van de administratie is een dagelijks terugkerende activiteit. Sommige mutaties doe je dagelijks en andere wekelijks of zelfs maandelijks. Om sturing te geven aan je organisatie is het een must om bij te zijn met de administratieve verwerking. Als je maandcijfers moet aanleveren en de helft is geboekt, kun je beter niets aanleveren. Het is van belang om je processen die invloed hebben op het resultaat met zo min mogelijk inspanning uit te voeren.

Met AFAS Financieel verwerk je eenvoudig:

 • Beginbalans
 • Mutaties boeken
 • Bankafschriften (automatisch in te lezen met de bankkoppeling)
 • Facturen (+ E-facturen)
 • Loonjournaalposten
 • Betaalopdrachten
 • Incasso-opdrachten
 • Terugbetalingen
 • Vaste activa
 • Rekeningcourant

De AFAS Finance Auditor is jouw persoonlijke boekhoudassistant. Standaard controleer deze je boekhouding op meer dan 100 fouten en waarschuwingen. Je kunt hier ook eenvoudig zelf punten aan toevoegen. Vanuit de melding navigeer je direct door naar de bron om het probleem te verhelpen.

Doe dit in ieder geval bij de maandafsluiting, maar mooier is het natuurlijk als dit in je wekelijkse werkzaamheden terug te vinden is.

Een tevreden klant zal ook bereid zijn om de factuur te betalen. Als iedereen de ontvangen facturen op tijd zou betalen heb je geen debiteurenbeheer nodig. De werkelijkheid is echter anders. Helaas behoort het versturen van één of meerdere aanmaning tegenwoordig tot de normaalste zaak van de wereld. Het bewaken van de vervallen posten en een aanmaningsproces inrichten is daarom ook noodzakelijk. Heeft de klant echter te veel betaald of is het saldo door het verstrekken van een creditnota negatief, dan kun je het saldo ook terugbetalen.

Of het nu gaat om abonnementen, aanmaningen of incasso-opdrachten, met AFAS Software maak je je debiteurenbeheer een stuk makkelijker. En met het bijbehorende dashboard weet je altijd hoe je debiteurenbeheer ervoor staat.

Het maken van een btw-aangifte is nu eenmaal verplicht. Per periode dient de btw-aangifte opgemaakt te worden en digitaal opgegeven aan de Nederlandse belastingdienst. Dat moet binnen één maand na het aangiftetijdvak.

De btw-aangifte wordt gelukkig een stuk eenvoudiger met AFAS Software. We verzenden de aangifte digitaal via het AFAS-certificaat, en alles gebeurt volledig digitaal. Je hoeft dus geen gegevens meer handmatig in te voeren op de website van de belastingdienst.

Met de BI-dashboards toon je belangrijke financiële data op een overzichtelijke manier. Je maakt van ruwe data begrijpelijke informatie. En dat levert je actuele stuurinformatie op!

De volgende dashboards zijn standaard beschikbaar:

 • Btw Recap
 • Budgethouder
 • Contractbeheer
 • Crediteuren
 • Debiteuren
 • Dichtraming winst en verlies
 • Exploitatie (+ verbijzonderd)
 • Liquiditeit
 • Jaarrekening
 • Vaste activa
 • Verkoopomzet
 • Winst en Verlies

Abonnementen komen steeds vaker voor waardoor het werken met een abonnementsmodel in steeds meer situaties goed toegepast kan worden. De software van AFAS biedt hier ook een oplossing. Met de abonnementenfunctionaliteit van AFAS kun je automatisch factureren aanmaken en verwerk je de omzet met één druk op de knop in je boekhouding. Ideaal!

Abonnementen zorgen voor een mooie basis van repeterende omzet. Het risico is dan wel dat de administratieve administratie een lastendruk met zich meebrengt. Met AFAS kun je automatisch factureren en verwerk je de omzet met één druk op de knop in je boekhouding. Bedragen in je, indien gewenst, eenvoudig middels een automatische incasso en de berichtgeving gaat automatisch de deur uit. Zo heb je maximaal resultaat met minimale administratieve lasten!

Alle onderdelen van financieel

 • Actuele wet- en regelgeving
 • Afletteren
 • Auditfile
 • Automatisch betalen crediteuren
 • Automatisch verwerken bankafschrift
 • Automatische incasso debiteuren
 • Automatisch verdelen verbijzonderingen
 • Bankkoppelingen (Knab, ING, Rabobank & ABN AMRO)
 • Bijlagen vastleggen
 • Btw-/ICP-aangifte
 • Budgethouders (& deelbudgethouders)
 • Budgetteren met budgetscenario’s
 • Consolidatie
 • Contractmanagement
 • Crediteurenbewaking
 • Dashboards
 • Debiteurenbewaking
 • Finance Auditor
 • Importeren bankafschriften
 • Kolommenbalans
 • Kredietbeperking & betalingskorting
 • KvK-jaarstukken deponeren via accountant
 • Meerdere administraties
 • Multivaluta
 • Procuratieschema
 • Proef-/saldibalans
 • Rekening-courantverhouding
 • Reserveringen en verplichtingen
 • Transitorische posten
 • UBL & e-factureren
 • Vaste activa
 • Vaste journaalposten
 • Verbijzonderen tot 5 dimensies
 • Verslaglegging
 • Verzamelfacturen
 • Wet Keten Aansprakelijkheid

KIBO Accountants: ‘Als het om automatisering gaat is stilstand achteruitgang’

Directeur Martin Boogaard van KIBO Accountants en Belastingadviseurs laat zich bij de positionering van zijn kantoor nadrukkelijk inspireren door AFAS. Dat legt hem geen windeieren, want KIBO groeit snel. “Wij kunnen met ons huidige ERP-pakket makkelijk doorgroeien naar twee- of driehonderd medewerkers. Omdat het fundament goed is.”

Boekhouding van je klant

Boekhouding van je klant

Jouw klant werkt met SB

De one-stop-shop voor ondernemers én accountants

Écht samenwerken met je klant. Daar moet goede software jou in ondersteunen. Precies daarvoor hebben we AFAS SB ontwikkeld. De ondernemer werkt met AFAS SB. Dit is een compleet boekhoudpakket voor ondernemers. Jij als accountant beheert of helpt met de administratie. En dit volledig geïntegreerd met de ERP-software!

 • Jouw klanten werken met het complete boekhoudpakket AFAS SB
 • Jouw klanten verwerken onbeperkt inkoopfacturen met de geïntegreerde scan & herken
 • Je biedt je klant altijd realtime-inzicht in zijn of haar financiële resultaten
 • Je werkt vanuit één database. Je werkt dus écht samen met je klant
 • Je gebruikt één softwarepakket voor zowel je eigen kantooradministratie als die van de klant

Meer weten? Maak een afspraak!

Tijd voor advies voor je klant

Stemerdink & Verhoek: ‘Gemak en inzicht zijn de sleutelwoorden voor SB’

Dante van Scheppingen (Managing Partner) ziet bij veel klanten dat dankzij SB de administratie voor hen meer gaat leven. “Zeker de klanten die eruit proberen te halen wat erin zit. Ze zijn verrast dat we kort na het einde van het kwartaal de btw-aangifte al gereed hebben. Daarnaast hebben ze vaak een beter inzicht in openstaande debiteuren en crediteuren. En ervaren ze dat werken in SB veel veiliger is dan het via e-mail heen en weer sturen van allerlei bestanden.”

Zo werkt AFAS SB voor jouw klant

Ondernemen, dat is wat ondernemers willen doen. De financiële administratie moet dus zo makkelijk en efficiënt mogelijk. Daar ga jij jouw klanten bij helpen. Jij als accountant beheert of helpt met de administratie. De ondernemer gaat aan de slag met AFAS SB.

Waar wil je meer over weten?

Klik op een blok en duik de details in

Het Admin Center is bedoeld voor jou als accountant- of administratiekantoor. Met deze functie kun je zonder tussenkomst van AFAS:

 • Klanten, administraties en gebruikers toevoegen.
 • Klanten verdelen over de eigen medewerkers.
 • Per klant de werkvoorraad inzien en afhandelen.

Met een paar clicks verstuur je een nieuwe offerte naar een potentiële klant. Uiteraard helemaal in je eigen huisstijl. Geeft de klant akkoord? Met één druk op de knop wordt de offerte verwerkt in je boekhouding. Zo focus jij je op een fantastische dienstverlening of het leveren van je producten.

Alle contactmomenten met relaties leg je eenvoudig vast: digitaal én zoveel mogelijk automatisch. Denk hierbij aan gegevens van (potentiële) klanten, leveranciersgegevens, mailings vanuit het systeem, offertes, maar ook financiële gegevens. En dankzij de koppeling met de Kamer van Koophandel (KvK) is een nieuwe klant of leverancier zo aangemaakt.

Facturen handmatig inboeken? Zonde van je tijd! De AFAS Scanbox neemt dit werk uit handen. De scanbox scant automatisch binnenkomende facturen en vult de belangrijkste velden in. Het enige wat jij hoeft te doen is controleren en accorderen.

AFAS Link app

Bonnen en facturen scannen met AFAS Link

De AFAS Link app is volledig geïntegreerd met AFAS SB. In deze app maak je gemakkelijk een foto van je bon of upload je je factuur. Deze wordt daarmee direct met jou gedeeld als accountant. Lekker makkelijk!

 • Maak een foto van je bon of upload je factuur
  Gewoon eenvoudig via de AFAS Link app.
 • Boek de bon eenvoudig in met onze Scan & Herken oplossing
  Je ziet je bon of factuur nu terug in AFAS SB. Onze Scan & Herken oplossing herkent de belangrijkste gegevens. Je hoeft deze alleen nog maar te controleren en goed te keuren!

Zonder inkoop geen verkoop. In AFAS SB leg je al je inkopen vast en plan je je betalingen. De beoordeling heeft plaatsgevonden en is akkoord, waardoor niets een betaling meer in de weg zal staan. En met de automatische bankkoppeling zet je je betaalbestand eenvoudig door naar de bank.

Een bankkoppeling maakt veel handmatig werk overbodig. Bankafschriften overtikken in de administratie? Betalings- en incassobestanden klaarzetten en exporteren? Waarschijnlijk ben je liever bezig met ondernemen. Om te kijken hoe je kunt groeien. Met een bankkoppeling is het handmatig verwerken of importeren van digitale bankafschriften verleden tijd! In de software van AFAS kun je gebruikmaken van koppelingen met de Knab, Rabobank, ING en ABN Amro.

Bankkoppelingen AFAS SB

Je bent als ondernemer verplicht je btw-aangifte op te maken en digitaal op te geven aan de Nederlandse belastingdienst. Dit proces is makkelijk voor je gemaakt in AFAS SB. Alles om je btw-aangifte te doen is al standaard ingericht.

Of het nu gaat om je kolommenbalans of het financieel resultaat. Met AFAS SB heb je altijd actueel inzicht in hoe je ervoor staat. Dit zie je overal in het pakket terugkomen. Juist door inzicht in je actuele cijfers kun je goede besluiten maken voor de toekomst.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

AFAS SB kent verschillende licentiemodellen. Of je je client nu volledig wil ontzorgen of samen aan de boekhouding willen werken: je maakt hier zelfde de keuzes in.

Licentievorm Ondernemen: de ondernemer doet het zelf

Een ondernemer schaft zelf SB aan en voert de boekhouding ook helemaal zelf. Een accountant kan op uurbasis worden ingeschakeld om op gezette tijden mee te kijken in het kader van een vierogenprincipe.

In dit geval staat de volledige functionaliteit van SB ter beschikking aan de ondernemer, die deze eventueel binnen de organisatie aan verschillende gebruikers kan autoriseren.

Licentievorm Boekhouden: jij voert de complete boekhouding uit

In deze licentie voert een accountant de complete boekhouding voor een klant. In dit geval schaft de accountant voor elk van deze klanten een SB Boekhouden-licentie aan. Deze klanten krijgen zelf echter geen toegang tot SB.

Het is aan deze accountant om met deze klant af te spreken hoe en met welke frequentie de stukken aangeleverd worden. Dit wordt ook wel de ‘schoenendoosadministratie’ genoemd.

Licentievorm 2Gether: de boekhouding wordt een samenwerking

In deze licentie werkt een accountant samen met een ondernemer aan de boekhouding. De accountant schaft in dit geval voor elk van deze klanten een SB 2Gether-licentie aan.

Een ondernemer krijgt in deze licentie toegang tot die functionaliteiten die belangrijk zijn voor de primaire bedrijfsvoering, zoals offertes en verkoopfacturen.

Een accountant krijgt naast de functies van de klant toegang tot de volledige functionaliteit en zal de meer boekhoudkundige zaken op zich nemen, zoals inkoopfacturen, vaste activa en aangiften.

Kosten

Als accountant hoef je niet de € 59,- per maand te betalen, zoals vermeld op de AFAS SB website. We bieden je graag een persoonlijke prijsindicatie voor onze software!

Wil je alles weten over AFAS SB en het in de praktijk ervaren? Schrijf je in voor een van de vrijblijvende inspiratiesessies!

Alle onderdelen van AFAS SB

Boekhouding

 • Scan & herken
 • Meerdere administraties
 • Takenlijst per administratie
 • UBL / e-factureren
 • Automatisch betalen crediteuren
 • Automatische incasso debiteuren
 • Importeren bankafschriften
 • Bankkoppelingen (Knab, ING, ABN & Rabobank)
 • Transitorische boekingen
 • Betalings-, factuur of regelkorting
 • Vaste journaalposten
 • Debiteurenbewaking
 • Crediteurenbewaking
 • Kolommenbalans / Proef- /Saldibalans
 • BTW/ICP aangifte

Facturatie

 • In- en Verkoop
 • Artikel
 • Offertes
 • Facturering

Activa

 • Commercieel- Fiscaal afschrijven
 • Investeringsprojecten
 • Rapportage

CRM

 • Prospect- en klantbeheer
 • Relatiemanagement
 • Digitaal dossier

Algemeen

 • AFAS Link app
 • Autorisatiebeheer
 • Appcenter
 • Samen werken met je accountant
 • Importeren stambestanden en mutaties
 • Uitgebreide exportmogelijkheden
 • Elektronische Uitwisseling Belastingdienst
 • Dagelijkse back-up in de cloud
 • Automatische updates
 • Uitgebreide documentatie (help.afas.nl/sb)
 • Online helpdesk
 • Standaard 2 gebruikers

Bekijk de demovideo’s

Introductie AFAS SB (03:00)

Administratie instellen (01:45)

Crediteuren & debiteuren (02:11)

Offertes maken (03:36)

Verkoopfacturen (04:42)

Scan & Herken (03:53)

Betalen (01:23)

Enwijdoenderest: ‘AFAS SB blijft innoveren’

‘Drie op de vier nieuwe klanten kiest ervoor om alles in AFAS SB te doen voor optimaal gemak en inzicht. Zij maken zelf hun offerte en verkoopfactuur gemakkelijk in AFAS SB, waardoor de ondernemer altijd een up-to-date dashboard heeft van zijn onderneming in AFAS SB’

CRM

CRM

CRM

Leg alle contactmomenten vast: digitaal en automatisch

Om relaties zo goed mogelijk van dienst te zijn, moet je hun data duidelijk en centraal vastleggen. Zo heb je een compleet en actueel beeld van je relaties en wat er bij hen leeft. En dat is precies de kern van ons CRM-systeem. Alle informatie over je relaties staat in één geïntegreerd systeem. Denk hierbij aan gegevens van (potentiële) klanten, leveranciersgegevens, correspondentie, campagnes, offertes, maar ook financiële gegevens.

In AFAS CRM is relatiebeheer de basis van al je bedrijfsprocessen. Een goed voorbeeld hiervan is het digitale dossier. Alle activiteiten rondom een klant, medewerker of relatie kun je overal raadplegen en aanvullen. En door CRM te verbinden met je belangrijkste bedrijfsprocessen, krijg je een compleet dossier met bijvoorbeeld klantbezoeken, e-mailverkeer, lopende forecasts, offertes en facturen. Allemaal in hetzelfde dossier.

Al je relaties in één systeem

De ideale basis voor je bedrijfsprocessen

In de basis gebruik je CRM-software om relaties te beheren. Klanten, maar ook prospects, medewerkers, leveranciers en sollicitanten leg je vast in het CRM.

Op jouw eigen InSite beheer je al je relaties. Raadpleeg het dossier, voeg nieuwe relaties toe of werk de forecast bij. Alles leg je vast in één compleet dossier!

Met de AFAS Pocket app heb je CRM in je broekzak. Ideaal als je veel onderweg bent.

Waar wil je meer over weten?

Klik op een blok en duik de details in

Met OutSite bouw jij je eigen klantportaal. Uniek aan OutSite is dat je gegevens uit je ‘backoffice’ ophaalt en in een veilige omgeving aanbiedt aan de buitenwereld. En dankzij het content management systeem (CMS) achter Outsite bouw en onderhoud je eenvoudig zelf je eigen website.

Wat voor portalen kan je maken met OutSite?

 • Accountancyportaal
 • Bedrijfswebsite
 • Bestelportaal
 • Cursusportaal
 • Klantportaal
 • Vrijwilligersportaal
 • Werken-bij site

Voorbeeld cursusportaal

Voorbeelden van processen via je eigen klantportaal:

 • Inzicht in facturen
 • Offertes digitaal ondertekenen
 • Abonnementen beheren
 • Incidenten & ticketing
 • Cursusmanagement

Met forecast heb je inzicht in alle lopende trajecten van sales, de mogelijke scoringskansen en de te verwachten orders in de komende periode. Daarnaast leg je ook bij de niet gescoorde orders vast waarom deze niet zijn gescoord. Deze schat aan informatie kun je mooi gebruiken om je organisatie te verbeteren, je kunt de reden waarom een klant niet voor je kiest aanpakken zodat dit een volgende keer niet meer gebeurt. Ook kun je vastleggen met welke concurrenten je in de race zit voor deze order.

Slim werken met forecasting

 • Forecast kan gevuld worden op basis van offertes uit ordermanagement.
 • Forecast vormt de basis van de voorcalculatie in projecten.
 • De salesmedewerker heeft inzicht in zijn of haar trajecten.

Leg het hele salesproces vast

 • Forecastgroepen
 • Reden afgelegde of succesvolle forecast
 • Bron
 • Concurrenten
 • Forecast statussen
 • Contactmoment
 • Workflow offerte
 • Campagnes (marketing)

Vanuit verschillende onderdelen van het systeem wordt het dossier automatisch gevuld. Afhankelijk van de organisatie zullen de klanten worden bediend vanuit een bepaald onderdeel uit het ERP-systeem. Zo zal een handelsonderneming vanuit ordermanagement gaan factureren, een bouwonderneming vanuit de projectadministratie, een projectontwikkelaar vanuit de abonnementenadministratie. Al deze bedrijfsprocessen zorgen voor een automatische dossiervorming.

Wat wordt automatisch vastgelegd?

 • Abonnementen (denk aan facturen en contracten)
 • Cursusadministratie
 • Debiteurenbeheer
 • Facturatie
 • Projectadministratie

Met cursusmanagement ben je gegarandeerd van een snelle, geïntegreerde en trefzekere afhandeling van alle inschrijvingen van relaties die bij jou een cursus, seminar of een evenement bijwonen. Uiteraard kun je ook interne trainingen aanmaken en automatisch bijhouden wie van de medewerkers aanwezig is. Je kunt zelfs cursustrajecten klaarzetten voor je collega’s.

De belangrijkste functies

 • Automatische dossiervorming
 • Automatische facturatie
 • Automatische herinneringen
 • Bijhouden van presentielijsten
 • Certificaten genereren
 • Cursussen aanbieden via je eigen portaal
 • Integratie met de boekhouding
 • Inzicht met dashboards
 • Kortingsvouchers beheren

Cursusmanagement voor intern

Medewerkers kunnen zichzelf eenvoudig via het interne portaal inschrijven voor een cursus. Desgewenst komt deze ter controle eerst uit bij de leidinggevende of de afdeling die erover gaat. Op de achtergrond wordt ondertussen alles automatisch in het digitale dossier opgeslagen. Zo behoud je altijd inzicht in de ontwikkeling van je medewerkers!

Cursusmanagement voor extern

Met cursusmanagement is het proces van inschrijving tot facturatie van cursussen optimaal ingericht. Je bent verzekerd van een snelle, geïntegreerde én trefzekere afhandeling van alle inschrijvingen van relaties die bij jou een cursus of seminar volgen.

cursusmanagement systeem met cursusadministratie

Met de software van AFAS heb je alles in huis om aan de meest actuele privacywetgeving te voldoen. Zo weet je zeker dat de privacy van je relaties gewaarborgd is. Prettig voor jouw organisatie én voor je relaties. Je kunt ons op onze blauwe ogen vertrouwen, en daarnaast hebben we uiteraard verschillende certificeringen. Zo toont het Data Pro-certificaat aan dat je met onze software kunt voldoen aan de AVG-wetgeving.

Alle data wordt in Nederland gehost onder de Nederlandse wetgeving. Daarnaast ben je verzekerd van een dagelijkse back-up.

Met de BI-dashboards toon je belangrijke CRM-data op een overzichtelijke manier. Je maakt van ruwe data begrijpelijke informatie. En dat levert je actuele stuurinformatie op!

De volgende dashboards zijn standaard beschikbaar:

 • Cursusmanagement
 • Dossiers
 • Event intelligence
 • Forecast per branche of afdeling
 • Gesloten forecast
 • Niet-gescoorde forecast
 • Open forecast
 • Open workflows

Alle onderdelen van CRM

 • AFAS Pocket app
 • Campagnebeheer
 • Contactpersonen
 • Controle op dubbele CRM-contacten
 • Cursusmanagement
 • Cursustrajecten
 • Digitaal dossier
 • Digitaal ondertekenen
 • Evenementmanagement
 • E-mailingen
 • Enquêtes
 • Evenementenbeheer
 • Forecasting
 • Klantportaal (zelf te bouwen & onderhouden)
 • Organisaties & personen
 • Prospect- en klantbeheer
 • Prospectdossier
 • Relatiemanagement
 • Sales automation
 • Selecties en segmentatie
 • Targets
 • Twee-factorauthenticatie voor je (klant)portaal (optioneel)
 • Voldoen aan de AVG-wetgeving
 • Workflowmanagement

Cijfer Studio: ‘Met de informatie uit het systeem ben je iedereen altijd een stap voor’

AFAS Accountancy Direct en SB is voor administratiekantoor Cijfer Studio een ideale oplossing. “Het is dé manier om efficiënt met mijn klanten samen te kunnen werken.”

Tijd voor een persoonlijke demo?

Koenen en Co ging van best of breed naar best of suite

De accountants en adviseurs van Koenen en Co gingen begin dit jaar in één klap met hun hele organisatie over naar een nieuw softwarepakket. Dat werd een succes, dankzij de bijzonder grondige voorbereiding. “Daardoor hebben we nú al de ruimte om serieuze efficiëntieslagen te maken.”

HRM & Payroll

HRM en Payroll
HRM & Payroll in de software van AFAS

HRM & Payroll

Minder administratie, meer tijd voor strategisch HR

Met de software van AFAS stroomlijn je alle HR- & payrollprocessen en minimaliseer je de administratie ervan. Het resultaat? Jij bent minder tijd kwijt aan administratie en jij kunt je bezig houden met strategisch HR.

Administratie zoals verlof, verzuim en de salarisverwerking kosten je nu nog veel tijd. En dat terwijl deze administratieve werkzaamheden al lang niet meer je primaire focus zijn. Want HR verschuift. Thema’s als werkgeluk en strategische personeelsplanning krijgen prioriteit.

Met de modules HRM & Payroll krijg je weer grip op je HR-processen. Automatiseer tijdrovende administratie, betrek je team beter en gebruik onze slimme dashboards voor meer grip en inzicht. Het gevolg? Je hebt weer tijd voor wat écht belangrijk is.

Aan de slag met ESS & MSS

Betrek je medewerkers bij HR-processen

Ligt al je administratie nog bij één persoon of afdeling? Met Employee Self Service (ESS) en Manager Self Service (MSS) is dat verleden tijd. Vanaf nu wijzigt iedere medewerker makkelijk zijn of haar HR-gegevens. 24/7 beschikbaar en altijd binnen handbereik met de AFAS Pocket app.

Op jouw eigen InSite breng je al je HR-zaken samen. Ook is InSite in te zetten als intranet. Zo werk je met één portaal voor al je medewerkers.

Via de AFAS Pocket app regelen medewerkers al hun HR-zaken gewoon zelf. Uren boeken? AFAS Pocket! Net iets gekocht en wil je dit declareren? AFAS Pocket!

Waar wil je meer over weten?

Klik op een blok en duik de details in

Met Employee Self Service ligt administratie niet meer bij één persoon of afdeling. In plaats daarvan is de administratieve druk verspreid over de organisatie. Door te kiezen voor administratie bij de bron, voorkom je fouten. Employee Self Service werkt makkelijk, inzichtelijk en sneller.

De voordelen van Employee Self Service:

 •  Minder foutgevoelig
 •  Informatie is altijd up-to-date
 •  Meer inzicht
 •  HR heeft tijd voor strategisch HRM
 •  Afgestemd op jouw bedrijf
 •  Medewerkers zijn 24/7 beschikbaar

Voorbeelden van Employee Self Service

 • Gegevens wijzigen (adres, telefoonnummer)
 • Verlof aanvragen
 • Ziekmelden
 • Declaraties indienen

Managers hebben het liefst zelf de touwtjes zoveel mogelijk in handen. Met Manager Self Service (MSS) nemen ze een deel van de HR-werkzaamheden over.

Meer werk? Nee hoor. Managers en leidinggevenden zijn hierdoor betrokkener bij de medewerkers. Doordat managers altijd werken met de meest actuele gegevens, zijn ze op de hoogte van wat er speelt en kunnen ze eerder bijsturen als dat nodig is.

De voordelen van Management Self Service:

 • Minder foutgevoelig
 • Taakgestuurd werken
 • Recht op mutaties invoeren van eigen afdeling
 • Inzicht in ken- en stuurgetallen van de afdeling
 • HR heeft tijd voor strategisch HRM

Voorbeelden van Management Self Service

 • Personeelsdossiers van medewerkers inzien en wijzigen
 • Declaraties beoordelen
 • Verlof accorderen en verzuim melden
 • Vastleggen gespreksverslag talentmanagement
 • Medewerkers in dienst en uit dienst melden
 • Contracten verlengen of opzeggen

Standaard worden er meer dan 200 cao’s inclusief pensioenregelingen en salaristabellen meegeleverd en bijgehouden in de software. Dankzij AFAS Online worden wijzigingen in de cao automatisch bijgewerkt. Je voldoet dus niet alleen aan de meest recente Nederlandse wet- en regelgeving, maar ook aan die van jouw branche.

Wat merk je hiervan in de software?

De cao’s bevatten een groot aantal zaken met betrekking tot de looninrichting en arbeidsvoorwaarden. Bij de looninrichting kun je denken aan looncomponenten, grondslagen en parameters. Bij de arbeidsvoorwaarden moet je denken aan inrichting voor verzuim en verlof. De cao is dus zowel voor HRM als voor Payroll erg belangrijk. Het CAO Team van AFAS onderhoudt de cao’s. Wanneer er een update beschikbaar is, wordt deze automatisch uitgevoerd. Zo ben je altijd up-to-date.

Door voortaan met workflows te werken, verdwijnt administratief werk. En de geautomatiseerde controles besparen je een hoop tijd. Dit alles zorgt ervoor dat jij als salarisadministrateur meer tijd overhoudt voor de specialistische payrollzaken.

De voordelen van de salarisadministratie met AFAS

 • HRM & Payroll in één systeem
 • Minder administratie dankzij slimme automatisering
 • Inzicht met dashboards
 • Altijd een actuele cao
 • Mutaties verstoren niet je controleproces omdat je de verloningsperiode kunt dichtzetten.
 • De Payroll Auditor spoort fouten op in het payrollproces.
payroll auditor voorbeelden

Automatische controles met de Payroll Auditor

Samen met onze klanten hebben we de Payroll Auditor ontwikkeld: jouw persoonlijke assistent voor alle controles op het payroll proces. Er worden standaard meer dan 130 controles uitgevoerd door de Payoll Auditor. Zo voorkom je fouten in de loonadministratie en ben je minder tijd kwijt aan het controleren van de verloning.

Het standaard werving- en selectieproces zit vol kleine administratieve stapjes. Van het opzetten van de vacature tot aan het achter-de-schermen voorbereiden van een eerste werkdag.

In AFAS regel je alles vanaf één centrale plek. Door OutSite (je eigen Werkenbij-site) en InSite (je eigen medewerkersportaal) met elkaar te verbinden, bouw je een compleet eigen sollicitatieportaal. Hier voeren kandidaten zelf hun gegevens in. Vervolgens start het systeem automatisch interacties met ze op. Sollicitant Self Service, noemen we dat. En heb je een nieuwe vacature? Met de job alert breng je de juiste kandidaat op de hoogte.

Uiteraard kan er solide managementinformatie worden geraadpleegd om zo het recruitmentproces goed te kunnen monitoren.

Onboarden is het proces waarbij nieuwe medewerkers naadloos worden opgenomen in jouw organisatie. Het effectief onboarden zorgt ervoor dat je kersverse collega zich in een mum van tijd helemaal thuis voelt, terwijl jij slechts minimale inspanningen hoeft te leveren om het proces te voltooien.

Eén gestroomdlijn proces

De workflow Onboarden biedt één gestroomlijnd en inzichtelijk proces voor het in dienst- en herindienst nemen van medewerkers.

 • Digitale uitvraag aanvullende gegevens
  Via OutSite kun je aanvullende gegevens bij een sollicitant opvragen. Bijvoorbeeld documenten, gegevens, opleidingen en familie. Je kunt de workflow zo inrichten dat deze automatisch doorloopt als de sollicitant de vereiste gegevens heeft aangeleverd.
 • Digitale identiteitscontrole
  Met de ID-check en de RTW-check van Valicare bepaal je snel een eenvoudig of de medewerker een geldig identiteitsbewijs heeft en in Nederland mag werken.
 • Digitaal ondertekenen
  Door de arbeidsovereenkomst digitaal te laten ondertekenen, handel je het proces volledig online af.
instroom - doorstroom - uitstroom in talentmanagement

Gemiddeld verlaat 35% van de nieuwe medewerkers het bedrijf binnen 2 jaar. Zeker bij grote organisaties kan dit veel administratie met zich meebrengen. Het is zaak om dit proces zoveel mogelijk te automatiseren.

Instroom

Als je een geschikte kandidaat hebt voor een functie, dan start het proces van indienst melden. Dit proces start de manager in InSite. Door gebruik te maken van profielen en workflows vindt het proces volledig gecontroleerd en digitaal plaats. Onze ID-check d.m.v. Valicare (optioneel) zorgt ervoor dat dit helemaal foutloos gaat.

Na het indienst nemen van de medewerker wil je dat de medewerker zo snel mogelijk succesvol is. Daarvoor heeft de medewerker tools nodig. Dit kan een laptop of telefoon zijn, maar ook een opleidingstraject. Door workflows slim in te richten worden al deze taken automatisch opgestart. Zo krijgt jouw nieuwe medewerker een vliegende start!

Doorstroom

Vanaf de eerste dag dat de medewerker in dienst is, werkt deze aan zijn/haar carrière. In AFAS Software leg je alles vast. En dit resulteert weer in de nodige managementinzichten. Je beheert eenvoudig:

 • Contractverlenging
 • Salariswijziging
 • Functiewijziging
 • Contractwijziging
 • Roosterwijziging
 • Overplaatsing

Uitstroom

Er zijn ook medewerkers die je organisatie verlaten. Is het proces van de uitstroom al geregeld? Leg je de inhoud van het exitgesprek vast? Dat levert zinvolle informatie op om de bedrijfsvoering te verbeteren. Leg de reden van uitstroom ook vast, zodat je deze kunt gebruiken voor statistische gegevens.

Binnen InSite bestaat een ESS/MSS-functionaliteit om jezelf uit dienst te melden. De workflow erachter zorgt dat de personeelsadministratie ook op de hoogte wordt gebracht van het vertrek van de medewerker om de laatste salarisuitbetaling te regelen.

Doorstroom of talentontwikkeling is een belangrijk onderdeel van goed talentmanagement. Breng de competenties van medewerkers in kaart en check welke ze nodig hebben voor hun functie. Of kijk of hun huidige competenties met een beetje ontwikkeling of aanpassing goed bij een andere functie passen. Sommige bedrijven werken met een model voor talentontwikkeling. Misschien is dat ook iets voor jouw organisatie.

Opleidingsportaal voor medewerkers

Op InSite is een kennisportaal beschikbaar waarop je alle informatie vindt over de opleidingen, cursussen en diploma’s.

Alle door jou gevolgde opleidingen en cursussen staan in je medewerkerdossier. Voorzien van een certificaat van deelname of een diploma. Om je talent verder te ontplooien kun je je op je kennisportaal ook inschrijven voor nieuwe opleidingen of cursussen.

Competentiemanagement

Competentiemanagement (gesprekkencyclus)

De persoonlijke ontwikkeling kun je sturen via competentiemanagement zodat er per functie vastligt welke competenties vereist zijn. Daarnaast kun je gebruik maken van gesprekkencyclus zodat de persoonlijke ontwikkeling ook geborgd is in het dossier van de medewerker.

Je legt alles rondom competentiemanagement vast in AFAS Software

Nulmeting

 • Eenmalig gesprek voor nieuwe medewerkers of bij afdelingswissel
 • Bepaal het startniveau van de medewerker

Doelstellingengesprek

 • Leg verwachtingen en doelen voor de cyclus vast
 • Plan afspraken voor volgend voortgangsgesprek

Voortgangsgesprek

 • Maak of stel afspraken bij, voeg doelen en competenties toe

Beoordelingsgesprek

 • Ken een score toe aan doelen en competenties
 • Afspraken als behaald of niet behaald markeren

Als medewerker kun je eenvoudig je eigen declaratie indienen via AFAS Employee Self Service. Een workflow informeert de manager of HR-afdeling over de declaratie, waarna zij kunnen besluiten of deze wordt goedgekeurd voor salarisbetaling.

Je stelt zelfs in of declaraties tot een bepaald bedrag automatisch worden goedgekeurd, waardoor tijd en werk worden bespaard. Zodra een declaratie in AFAS Software wordt goedgekeurd, wordt deze direct verwerkt in de salarisadministratie, zonder dat gegevens handmatig overgezet hoeven te worden.

Meer handige functies

 • Voorschotten uitbetalen
 • Declaraties automatisch goedkeuren onder een bepaald bedrag
 • Verzameldeclaraties indienen
 • Declaraties zijn al standaard voor je ingericht in de AFAS-template
 • Dien je declaratie eenvoudig & snel in via de AFAS Pocket app of InSite (jouw intranet)

Met AFAS Software weten je medewerkers altijd hoeveel verlofdagen zij nog hebben. En dankzij Employee Self Service (ESS) boek je eenvoudig zelf je verlof met de AFAS Pocket app of via InSite.

Self Service voor verlof

 • Kopen, verkopen, boeken of intrekken van verlof
 • Verlofreeksen
 • Verschillende verlofsoorten als vakantie, ouderschapsverlof, onbetaald en bijzonder verlof
 • Reden van verlof (zelf te beheren)

Slimme integraties

 • Je beschikt altijd over een actuele cao
 • Koppeling met Projecten (optioneel)
 • Koppeling met je agenda (optioneel)

Verzuim heeft te maken met afwezigheid als gevolg van ziekte, zwangerschap of een arbeidsongeval. Het proces start met de ziekmelding en wordt afgesloten met een betermelding. Het verloop van het verzuim wordt via workflowtaken gestuurd.

Met AFAS Software wordt de verzuimbegeleiding een volledig geautomatiseerd proces via InSite. Op basis van een verzuimmelding worden er met behulp van signaleringen automatisch taken gestart. Deze pakt de leidinggevende of bedrijfsarts op. Alle taken rondom de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) zijn opgenomen.

De uitgebreide mogelijkheden van verzuim in AFAS:

 • Sluitingperiode
 • Digitale aanlevering UWV
 • ARBO-instantie
 • Wachtdagen
 • Verzuimprofielen
 • Verzuimbegeleiding
 • Bedrijfsartsportaal

De thuiswerkende medewerker is (vooral sinds de pandemie) een nieuwe uitdaging voor HR. Hoe regel je de specificatie van reiskosten en de introductie van de thuiswerkvergoeding? En hoe behoud je inzicht in de bezetting?

In AFAS Software kunnen medewerkers hun thuiswerkdagen vastleggen. Dit geeft je inzicht in de bezetting op de afdeling en kun je koppelen aan een thuiswerkvergoeding.

Voor InSite leveren we een volledig ingerichte pagina mee. Je kunt niet alleen auto’s, maar ook andere vervoermiddelen zoals fietsen toevoegen, en alles bevindt zich overzichtelijk in InSite.

Mobiliteit in AFAS

Werkgebonden personenmobiliteit

Nieuwe wet- en regelgeving vereist dat werkgevers met 100 of meer medewerkers inzicht geven in de reisbewegingen van hun medewerkers. Dit om de uitstoot van werkend Nederland onder de loep te nemen en een duurzamere toekomst te bevorderen. Over dit onderwerp heeft AFAS ook een uitgebreide themapagina gemaakt met alle ins en outs over deze wet.

Digitaal ondertekenen: snel, veilig en betrouwbaar

Digitaal ondertekenen is volledig geïntegreerd in onze systemen. Weg papier, hallo volledige digitalisering en automatisering. En belangrijk voor jou: dit doe je allemaal zonder meerkosten.

In veel HR-processen en andere bedrijfsprocessen worden flink wat handtekeningen gezet. Hoe doe jij dat? Printen, tekenen en weer scannen? Binnenkort niet meer. Want met AFAS kun je binnen no-time handtekeningen zetten – en daar komt geen printer aan te pas.

Hoe werkt het in de praktijk?

Als een document moet worden ondertekend, krijgt de desbetreffende medewerker of relatie dit als taak toegewezen. Dit kan op het intranet zijn, maar ook op jouw portaal voor externen. De AFAS Signing Service werkt met tweestapsverificatie via een sms-code. Om de handtekening te kunnen zetten, moet de ondertekenaar eerst de sms-code invoeren. Zo weten we zeker dat de handtekening ook echt wordt gezet door degene die hem moet zetten. Als het document is ondertekend, komt er een extra blad onderaan het document te staan. Dit is de audit trail, waarin het complete proces staat beschreven. Hiermee heb je volledige juridische bewijskracht.

Digitaal ondertekenen in de praktijk

Juridisch geldig

Door gebruik te maken van de geavanceerde elektronische handtekening, ben je verzekerd van een juridisch geldige handtekening. Doordat ook alle stappen die zijn doorgelopen inzichtelijk zijn, heb je altijd een volle bewijskracht voor je elektronische handtekening.

Per land kunnen eigen regels gelden over de geldigheid van een geavanceerde handtekening voor de verschillende doeleinden. Bepaal zelf of de digitale handtekening van AFAS rechtsgeldig is voor het beoogd doel.

Het ‘recht om vergeten te worden’ kan eenvoudig worden uitgevoerd om de betreffende gegevens te blokkeren voor gebruik, te verwijderen of onherkenbaar te maken. Binnen AFAS zijn er verschillende mogelijkheden voor.

In de wetgeving is veel aandacht voor ‘dataportibiliteit’. De mogelijkheden in onze software, zoals analyses, rapporten via pdf en/of XML zijn voldoende om aan de wetgeving te kunnen voldoen. Het is mogelijk om gegevens die niet meer in gebruik zijn te blokkeren evenals het kunnen verwijderen van dossierstukken en sollicitanten. Ook worden acties zoals verwijderen vastgelegd, zodat kan worden aangetoond dat gegevens verwijderd zijn.

Met de BI-dashboards toon je belangrijke HR-data op een overzichtelijke manier. Je maakt van ruwe data begrijpelijke informatie. En dat levert je actuele stuurinformatie op!

De volgende dashboards zijn standaard beschikbaar:

 • Afspiegelingsbeginsel
 • Bezetting
 • Formatiebeheer
 • Keuzemodel
 • Lerarenregister (onderwijs)
 • Loonbeslagen en leningen: ESS
 • Loonbeslagen en leningen: HRM
 • Loonkosten
 • Loonmutaties
 • Ontwikkeling loonschalen
 • Organigram
 • Payroll regelingen
 • Sociaal: Kengetallen
 • Sociaal
 • Sociaal jaarverslag
 • Succession planning
 • Verlof: ESS
 • Verlof: HRM
 • Verlof: MSS
 • Verzuim: ESS
 • Verzuim: HRM
 • Verzuim: MSS
 • Vlootschouw
 • Wagenpark
 • Werving en selectie
 • Wet werk en zekerheid

Alle onderdelen van HRM

 • >200 cao’s worden bijgehouden
 • 360 graden feedback
 • Actuele wet- & regelgeving
 • Betaald ouderschapsverlof
 • Competentiemanagement
 • Contracten
 • CSR
 • Dashboards
 • Declaraties (& verzamel- & projectdeclaraties)
 • Delegatiemodel
 • Digitaal ondertekenen
 • Digitale aanlevering Arbodienst, UWV & Vernet
 • Dossier
 • Employee Self Service
 • Externe recruiter
 • Formatiebeheer
 • Functies
 • Gesprekkencyclus (nulmeting, doelstellingen, voortgang & beoordeling)
 • ID-check d.m.v. Valicare
 • Instanties
 • Integratie met agenda
 • Intranet
 • Job alert
 • Keuzemodel
 • Leningen
 • Loonbeslagen
 • Managementinformatie
 • Manager Self Service
 • Medewerker opleidingen & cursussen
 • Meerdere dienstverbanden
 • Mobiliteit
 • Onboarding
 • Ouderschapsverlof
 • Organigram viewer
 • Overwerk
 • Proefberekening bij Rooster- en Salariswijziging
 • Roosters & werkroosters
 • Salarisverwerkingsplan
 • Sollicitant Self Service (incl. indienst en uitdienst)
 • Specifieke kortingsregelingen
 • Talentmanagement
 • Thuiswerken vastleggen
 • Tijdelijke functie- en roosterwijziging
 • Toelageportaal (specifieke branches)
 • Transitievergoeding
 • Verlof
 • Vertrouwelijke dossiers
 • Verzuim
 • Wachtdagen
 • Werkkostenregeling
 • Werken bij website (zelf te bouwen met het CMS)
 • Werving en selectie
 • Wet Verbetering Poortwachter
 • Wet Werk en Zekerheid
 • Wisselen van CAO & Werkgever

Alle onderdelen van Payroll

 • >200 cao’s worden bijgehouden
 • Actuele wet- & regelgeving
 • AFAS Pocket app
 • Auditfile salaris (XAS)
 • Bankkoppeling
 • Betaalbestanden
 • Business Intelligence dashboards
 • Controles
 • Correctieperiode
 • Dashboards
 • Declaraties (& verzameldeclaraties)
 • Digitale loonstrook
 • Gewogen berekeningen
 • Inzicht loonberekening
 • Keuzebudget (IKB)
 • Landelijke regelgeving (Nederland)
 • Loonaangifte
 • Looncomponenten
 • Loonstroken
 • Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden (MKSA)
 • Meerjarenbegroting
 • Nabetaling
 • Onderwijsaanlevering
 • Payroll Auditor
 • Payroll Cloud
 • Payroll Workflows
 • Pensioenaanlevering (PLO / OLP, APG, SPOV, TKP, UPA, PGGM, BeFrank, AZL, PGB en NN)
 • Periodiek toekennen
 • Pro forma medewerker
 • Prorataberekeningen
 • Roosters & Salaris
 • Salariswijzer
 • Standenregister
 • Terugwerkende kracht (TWK)
 • Uurloners & Vastloners
 • Vaste loonmutaties
 • Voorschot uitbetalen
 • Werkkostenregeling

Aarland Administratie: ‘AFAS is een warm bad en wij zijn de badeendjes’

“Het onboarden van nieuwe klanten was vroeger een hoop werk waar allerlei systeempjes bij kwamen kijken. Nu is het in principe één druk op de knop.”

Fiscaal

Fiscaal

Complete fiscale software van AFAS

Ontwikkeld mét accountantskantoren

De meerwaarde van een accountants- of administratiekantoor ligt niet in het opstellen van aangiften. Jouw meerwaarde ligt in de kwaliteit van het advies en de persoonlijke aandacht die je aan jouw cliënt geeft.

Je bent daarom ook op zoek naar complete fiscale software, ontwikkeld voor én met accountantskantoren die is voorzien van alle mogelijkheden en intuïtief werkt. De aangiftesoftware van AFAS is 30 tot 40% efficiënter dan andere pakketten en voorzien van alle functionaliteiten, van IB-aangifte tot Vpb-aangifte en van toeslagen tot country-by-country reporting.

Met de specifieke fiscale workflow beheers jij gemakkelijk het hele aangifteproces. Per organisatie, cluster en medewerker zie je precies hoe het ervoor staat met de aangiften, aanslagen, bezwaarschriften, akkoorddocumenten en uitstelregelingen. Omdat de fiscale software is gekoppeld aan het online klantportaal krijgt de klant automatische signalen wanneer er stukken geüpload dienen te worden. Deze komen dan weer terug in de fiscale software. Zo ben jij er altijd zeker van dat de processen goed doorlopen worden.

Jouw complete fiscale oplossing

Klanten van AFAS verwerken jaarlijks meer dan 1,4 miljoen fiscale (IB en Vpb) aangiften. Deze hoeveelheid vraagt om zowel stabiele als innovatieve software. De fiscale software van AFAS is dan ook ontwikkeld voor en door accountantskantoren en is bovendien SRA-gecertificeerd.

Waar wil je meer over weten?

Klik op een blok en duik de details in

De fiscale software van AFAS bevat alle functionaliteiten die jij als kantoor van aangiftesoftware mag verwachten.

De aangiftesoftware bevat naast alle biljetten:

 •  Inkomstenbelasting
 •  Vennootschapsbelasting
 •  Toeslagen
 •  Dividendbelasting
 •  Erfbelasting & schenkbelasting
 •  Uitstelverzoeken voor IB en Vpb
 •  Country-by-country reporting

Ook geef je makkelijk OB, ICP en suppletie aan via de fiscale software of, wanneer je ook de administratie van je klant verwerkt, via de financiële administratie.

Wij zorgen ervoor dat de software altijd up-to-date is, zodat jij je kan focussen op je klant.

Digitaal samenwerken en stukken accorderen

Communicatie vindt plaats tussen drie partijen: de klant, de medewerker van jouw klant en jouw collega. Via één platform werk je online samen. Je vindt er alles terug; van facturen tot fiscale aangiften en van het digitaal dossier tot de verloning van de medewerkers van jouw klant. Doordat de communicatie digitaal verloopt, heeft jouw klant altijd en overal inzicht in de situatie en is jouw kantoor dus altijd bereikbaar voor eventuele vragen.

 •  Standaard een accountancyportal meegeleverd
 •  Zet deze volledig in je eigen huisstijl
 •  Inclusief accorderen en ondertekenen van stukken

Met de dashboards heb jij inzicht in de status van je aangiften. Met het standaard meegeleverde dashboard bieden wij jou de inzichten die je nodig hebt, direct beschikbaar via de ingebouwde Business Intelligence. Business Intelligence is een standaard onderdeel van onze software. Je kunt onze dashboards filteren per cliëntgroep en per becon. Verder krijg je onder andere inzicht in:.

 • Aangiftedetails
 • Aangiften in uitstel
 • Inleverschema
 • Verdeling aangiften in uitstel / niet in uitstel

Wij werken met een vriendelijk afrekenmodel. Dit houdt in dat je een vast bedrag per maand betaald voor alle functionaliteiten. En is na één jaar maandelijks op te zeggen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal gebruikers en het aantal aangiften IB en Vpb. Als klant van AFAS betaal je dus geen hoge eenmalige licentiekosten voor het gebruik van de online software.

Alle onderdelen van fiscaal

 • Aangifte omzetbelasting via OutSite (je eigen portaal) laten accorderen door de klant
 • Accountancyportal
 • Boekhouding koppelen met fiscaal o.b.v. RGS
 • Cliënten IB
 • Cliënten Vpb
 • Commercieel / fiscaal uitwerken
 • Country-by-country reporting
 • Digitaal tdossier
 • Digitaal ondertekenen
 • Digitale terugkoppeling
 • Dividendbelasting
 • Erfbelasting
 • Fiscale eenheden
 • Inlezen IB gegevens
 • Inlezen Vpb gegevens
 • Rapportages (ook in het Engels)
 • RGS brugstaat
 • Schenkbelasting
 • Serviceberichten Aanslag (SBA’s)
 • Serviceberichten Toeslag (SBT’s)
 • Simulatie van aangiftescenario’s
 • Simulatie Vpb
 • Toeslagen
 • Uitstel en aanwijsposten
 • Workflow om de cliënten de aangifte te laten accorderen
 • Vennootschapsbelasting
 • Verwijderen aangifte OB
 • Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)
 • Voorlopige aangifte IB
 • Voorlopige aangifte Vpb

Bekijk de video van Zwanenberg Advies

“Het is natuurlijk veel fijner om alles in één systeem te hebben en je totale dienstverlening vanuit één systeem te kunnen doen.”

AFAS Pocket

AFAS Pocket app

AFAS Pocket

De #1 business app van Nederland

Met de AFAS Pocket app regelen je je belangrijkste taken & HR-zaken gewoon via de telefoon.

 • CRM
 • Loonstroken
 • Projecten
 • Taken & signalen
 • Urenregistratie
 • Verlof
 • Verzuim

Wist je dat AFAS Pocket iedere maand door > 1 miljoen Nederlanders (!) gebruikt wordt? Dit aantal stijgt nog elke dag!

AFAS Pocket in de praktijk

Alle onderdelen van AFAS Pocket

 • Agenda
 • Autorisatie
 • Berichten (chat)
 • Beschikbaar op je telefoon & tablet
 • Bezetting
 • CRM
 • Digitaal ondertekenen
 • Digitaal visitekaartje
 • Declaraties
 • Dossieritems insturen
 • Eigen menu met documenten en links
 • Huisstijl toepassen (logo & kleuren)
 • Integratie met de ERP-software
 • Loonstroken
 • Medewerkersgegevens wijzigen (adres etc.)
 • Meerdere talen (Engels, Vlaams, Frans, Engels & Duits)
 • Multiomgeving
 • Nieuws
 • Onboarden
 • Organisaties en personen aanmaken
 • Projecten
 • Pushnotificaties (zelf in te stellen)
 • Signalen
 • Taken
 • Twee-factorauthenticatie
 • Uren boeken
 • Verlof (raadplegen, aanvragen & saldo)
 • Wie is wie
 • Ziek melding

Workflows

Beheers het proces met inzicht in elke stap

Workflows zijn de kern van automatisering. Door de bedrijfsprocessen van je organisatie in de software vast te leggen, zorg je ervoor dat processen altijd gestructureerd, efficiënt en soms zelfs automatisch verlopen.

De voordelen van workflowgestuurd werken:

 • Alle taken overzichtelijk bij elkaar op één plek en één manier om informatie terug te koppelen.
 • Voortgang is voor iedereen altijd inzichtelijk en elke stap is gelogd.
 • Besparen in tijd en geld met altijd dezelfde hoge kwaliteit.
 • Zelf samenstellen van eigen workflows. Of maak gebruik van onze standaard workflowmodellen.
 • Gestructureerd alle communicatie en processen afhandelen.

AFAS Online

AFAS Online

AFAS Online: werken vanuit de cloud

AFAS Online is het cloudplatform van AFAS waarin de software wordt aangeboden. Het cloudplatform zorgt ervoor dat de software snel en stabiel bereikbaar is, altijd up-to-date wordt gehouden en de back-ups geregeld zijn. Vanzelfsprekend investeren wij continu in de hardware van het platform zodat jij altijd met de modernste technologie werkt.

Alle voordelen van AFAS Online

 • Dagelijkse back-up
 • Automatische updates (software en cao’s)
 • Geen investeringen in hardware
 • Werken via het web of de app
 • Dagelijks opzegbaar (na één jaar)
 • Dashboards en Business Intelligence
 • Rechtsgeldig digitaal ondertekenen
 • Bankkoppeling
 • Twee-factor-authenticatie
 • Best-practices worden in de software toegevoegd (standaardinrichting)
 • ISO 27001, NEN 7510 en ISAE 3402-II gecertificeerd (bekijk alle certficeringen)
 • De data wordt in Nederland gehost onder de Nederlandse wetgeving
 • Je profiteert van de gemeenschappelijke kennis, ervaring en werkwijze van bijna 14.000 klanten en > 3 miljoen gebruikers
 • Belastingdienstcertificaat voor Digipoort (niet voor IB & Vpb)
 • Koppeling met Kamer van Koophandel (KvK) voor het automatisch updaten van klant- en adresgegevens

Een lokale installatie van AFAS Online is niet mogelijk.

 • Altijd up-to-date: wij doen de updates

  Je gebruikt de software van AFAS via de cloud. Wij verzorgen het systeembeheer, een optimale beveiliging en een dagelijkse back-up. Je bent en blijft zelf eigenaar van de data.

  Doordat je werkt met AFAS Online worden cao-updates, nieuwe versies, patches en wettelijke wijzigingen automatisch voor je geïnstalleerd. Dit gebeurt vaak ’s nachts of in het weekend op een vooraf aangekondigd moment. Zo ben je niet alleen met je software altijd bij, maar ook op het gebied van wet- en regelgeving.

 • Beveiligd platform

  AFAS is dagelijks bezig om de veiligheid van het platform te waarborgen. Het cloudplatform AFAS Online is dan ook ISO 27001:2013 en ISAE 3402 type II gecertificeerd.

  Daarnaast wordt het platform ook regelmatig getest met een Attack & Penetration test. Het datacentrum, de verbinding en het gegevensbeheer staan onder streng toezicht. Zo ben jij ervan verzekerd dat jouw bedrijfsgegevens veilig in de cloud staan. Het datacentrum staat in Nederland en valt onder de Nederlandse wetgeving.

Koppelen met AFAS

Koppel je favoriete software aan AFAS

Bij veel organisaties zijn bepaalde gegevens van bijvoorbeeld medewerkers of klanten ook in andere softwareproducten vastgelegd. Het resultaat is dat dezelfde gegevens op verschillende plekken in de organisatie bewaard en beheerd worden.

Dit resulteert in een grotere kans op fouten en veel verloren tijd. Dit kan voorkomen worden. Werk je bijvoorbeeld met een branchespecifieke applicatie en tegelijkertijd ook met onze software, dan hoef je gegevens niet dubbel in te voeren. Met de Connectoren van AFAS zorg je ervoor dat beide applicaties realtime met elkaar gekoppeld zijn en veilig data kunnen uitwisselen.

Gecertificeerde koppelingen

Veel softwareleveranciers hebben een standaardkoppeling ontwikkeld met AFAS. Zo ben je ervan verzekerd dat deze getest is op de werking en veiligheid, onderhouden wordt én is gecertificeerd door AFAS.

De AFAS Template

Jouw organisatie is uniek, jouw bedrijfsprocessen niet. Daarom hebben wij in de AFAS Template alvast veel processen voor je ingericht, specifiek op basis van de best-practices vanuit jouw branche.

In de afgelopen 25 jaar zijn er ruim 14.000 klanten geïmplementeerd met ons product. Op basis van deze ervaringen hebben wij een template ontwikkeld. Deze template kun je zien als een vast sjabloon waarin de meest voorkomende processen voor jou klaarstaan om in gebruik te nemen. Doordat we jou met de best-practice binnen je branche implementeren, hoef je zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden en maak je bovendien gebruik van een (actuele) werkwijze die jou tijd en geld bespaart.

Ook wanneer je al langer met AFAS werkt, profiteer je nog van de best-practises. De meeste leveren we gewoon uit bij een nieuwe versie zodat jij er direct mee aan de slag kan.

We hebben verschillende templates beschikbaar. Klik op de template voor jouw branche en ontdek wat er standaard beschikbaar is.

Dit is AFAS

Dit is AFAS

Een Nederlands familiebedrijf uit Leusden

AFAS is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wij inspireren je graag! Hoe dan? Neem ons product. Wij maken ERP-software. Dat klinkt niet heel sexy, maar is wel onmisbaar voor ieder bedrijf. Als bedrijf wil je bezig zijn met je product of dienstverlening, niet met de administratieve processen die daarbij horen. Daar helpt onze software je bij. Door slimme automatisering zorg je dat bedrijfsprocessen vereenvoudigd worden of zelfs verdwijnen. Dit zodat jij nog meer tijd hebt voor waar het om draait: ondernemen.

AFAS en Corporate Social Responsibility

Met liefde

Een betere wereld. Dat is waaraan we willen bijdragen met CSR. Dat doen we met liefde, vanuit ons hart. Én dat doen we systematisch. Want we zijn dol op meetbaar maken en elke dag een procentje verbeteren. Het liefst door te automatiseren, te digitaliseren en te innoveren.

Vervuiling, sociale ongelijkheid, klimaatverandering … deze wereld kan zoveel beter! Het goede nieuws is dat eigenlijk iedereen zich daar steeds meer bewust van is. Er is steeds meer kennis over wat goed is voor de aarde en dus voor ons, en over wat de impact is van de dingen die we doen, of juist niet doen. Overal zien we initiatieven om de wereld een betere plek te maken: van klimaatmarsen tot The Ocean Cleanup en allerhande wetgeving. Aan zo’n beweging doen we graag mee. Hieronder lees je waarom.

Tijd voor een persoonlijke demo?